Hapto therapie

WAT IS HET?


Iedereen heeft behoefte aan aanraking. Een aai over je bol of rug ontspant, stelt gerust. geeft vertrouwen en is een uiting van genegenheid. Dat weten we nu. maar zo'n zestig jaar geleden hield men liever een gepaste afstand. Het menselijk lichaam was een functioneel iets, met emoties had het niets te maken. Als er iets aan je lijf niet meer goed werkte, ging je naar de dokter die het repareerde. Stress bestond niet en verdriet was privé.
Maar er waren ook mensen die daar een andere kijk op hadden. Zoals Frans Veldman. die heilgymnast was (onze huidige fysiotherapeut ). Hij ontdekte dat lichamelijke klachten vaak wezen op geestelijke 'aandoeningen'. Maar doordat onze nare emoties verborgen bleven, hadden we nooit geleerd er goed mee om te gaan en kwamen we niet veel verder. Veldman propageerde de aanraking: daardoor worden bepaalde vergeten gevoelens, zoals verdriet, verwarring of depressie weer wakker geschud. Door ze te durven voelen kunnen ze een eigen plekje krijgen en verwerkt worden. Haptonomie deed het goed in de fifties, maar zakte weg in de jaren zestig en zeventig, toen we meer aandacht. ruimte en vooral vrijheid voor ons individu wilden. Anno 2005 zit hel wel goed mei die individuele vrijheid. Maar ons gevoelsleven kan wel weer een opkikkertje gebruiken. Want in onze maatschappij, waarin het draait om presteren, ons eigen individu en doelgerichte communicatie, is er sprake van emotionele armoede. Door al die ego’s zijn we elkaar en onszelf een beetje kwijt geraakt. We praten wel. maar weten niet meer welk gevoel bij de woorden hoort. Lichaam en geest zijn uil balans. "Drie zoenen in de lucht zijn meer gewoonte geworden dan dat ze een gevoel van warmte overbrengen. Er ontstaat langzaam maar zeker behoefte aan echt contact, omdat we merken dat we vastlopen als we dat moeien ontberen."

 

HOE WERKT HET?


Bepaalde beschadigingen of emoties zijn zo heftig dat je ze niet meer wilt/kunt voelen. Ze zijn echter wel opgeslagen in het geheugen van je lichaam. Doordat de therapeut veel vragen stelt en je op bepaalde plekken aanraakt (bijvoorbeeld rug, nek en hoofd). worden blokkades in jezelf losgemaakt en kunnen de verstopte gevoelens herkend en verwerkt worden. Het laat je zien hoe je in het leven staat waar je bang voor bent, bij wie en wanneer je je veilig voelt. Je leert weer te voelen. "Stel datje boos bent op je vader omdat hij vroeger alleen maar aan het werk was en daardoor nooit tijd voor je had. dan kun je wel zeggen: 'Ik ben boos', maar het gaat erom dat je die boosheid ook echt voelt. Het gaat hier niet om een truc, massage of techniek, maar om de chemie tussen therapeut en cliënt. Alleen bij een oprecht wederzijds vertrouwen komen er echte gevoelens en emoties los. Maar je leert ook die gevoelens te accepteren en er iets mee te doen, bijvoorbeeld erover te praten met je omgeving en als gevolg daarvan beslissingen te nemen.

 

CONCLUSIE.


Voor mensen die niet langer op zoek willen naar of bang willen zijn voor hun eigen gevoel is haptotherapie een mooi alternatief.
Of de softe touch wat voor jou is, merk je vanzelf.

 

[top]