Nei

WAT IS HET?


Negatieve ervaringen of emoties hebben we weg- gestopt, we zijn ons er dus niet meer van bewust. Daardoor bereiken ze nooit onze rechterhersenhelft (emotie), waardoor verstand en gevoel niet meer in evenwicht zijn en de moeilijke of nare herinneringen niet verwerkt kunnen worden. Ze blijven in ons onderbewustzijn, samen met andere ervaringen uit het verleden (waarvan sommige zelfs uit onze kindertijd). Gevolg: we raken uit balans. Om een ervaring toch te kunnen verwerken, moet deze eerst door beide hersenhelften worden geregistreerd. Mental coach Roy Martina lanceerde in 1995 zijn Neuro Emotionele Integratie-therapie. Uitgangspunt: onze vitaliteit. Daarmee bedoelde hij niet alleen de fysieke vitaliteit, maar meer de zin waarmee je dingen doet. Soms vraag je je af waarom de ene activiteit je moeiteloos afgaat en de andere je dubbel zoveel energie kost. Of waarom het zo moelijk is bestaande patronen te doorbreken. Met NEI ga je op zoek naar de kink in de kabel. Wanneer de emotionele virussen zijn opgespoord en alsnog in beide hersenhelften bij elkaar gebracht zijn, kun je het probleem loslaten.

 

HOE WERKT HET?


Met NEI ga je kijken naar de oorzaak van je klachten door bestudering van je onderbewuste zelf. Om te beginnen is er een spiertest, de zogenaamde semantische responstest. Het is namelijk bewezen dat wanneer je bewust iets zegt waarmee je onderbewuste het niet eens is omdat het niet helemaal klopt, er spierverslapping optreedt (basisprincipe leugendetector). Het kost je energie, net als het in stand houden van een leugen. Door de juiste vragen te stellen onderzoekt de NEI-coach je emotionele struikelblok en brengt je onderbewustzijn vanzelf de 'gaten' naar boven. Daarna wordt er teruggegaan naar de eerste keer dat deze emoties werden ervaren. Daardoor wordt het hersendeel ingeschakeld waarin dit incident opgeslagen ligt. Zo wordt de blokkade opgeheven en kunnen de emoties vrij komen en worden losgelaten.

 

CONCLUSIE.


NEI is net als NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) geen echte therapievorm, maar eerder een verzameling technieken om een probleemsituatie in kaart te brengen. Dat kan een emotioneel probleem zijn, maar ook een management- of communicatieprobleem. Daarom is NEI bijzonder geschikt voor mensen die niét zozeer een psychisch probleem hebben maar wel behoefte hebben aan persoonlijke verandering en zelfinzicht.Ook voor kinderen (met bijvoorbeeld dyslexie of faalangst) is NEI geschikt

 

[top]