Petit Etteilla

Ontwerper: Jean Baptise Alliette
Uitgegeven in: Frankrijk,
Aantal kaarten: 32
Jaar van uitgifte: ca 1770
Uitgever: Grimaud
Leverbaar: reproductie

De Petit Etteilla ( klein Etteilla ) dateert uit de 18e Eeuw en wordt nu beschouwd als het eerste echte waarzeggerij kaarten deck, dat gebaseerd is op een bepaald systeem. De kaarten werden ontworpen door Jean - Baptiste Alliette (1738 - 1791), die het de naam Etteilla gaf, door simpelweg de letters van zijn achternaam om te draaien. Etteilla was de eerste professionele kaartenlezers. Hij ontwikkelde zijn eigen systeem, waarin hij onder meer de numerologie en astrologie gebruikte. In zijn tijd was hij de beroemdste waarzegger van Frankrijk en zijn boeken over de Tarot waren erg populair. Oorspronkelijk gebruikt Etteilla eenvoudige Piquet kaarten en ontwierp later op basis daarvan zijn Etteilla kaarten. Het wordt nu waarschijnlijk geacht dat Marie - Anne Lenormand, heeft de beroemde zieneres van Parijs, de Tarot door Etteillas methode heeft geleerd en ook later zijn andere kaarten gebruikt heeft.

De Petit Etteilla is tot nu toe alleen uitgegeven door de Franse fabrikant van de kaart Grimaud / France Cartes en is nauwelijks bekend buiten Frankrijk. De kaarten zijn een reproductie van een origineel van 1880. Voor zover ik weet, is dit ook de enige versie van deze kaarten die er zijn.

Het deck bestaat uit 32 kaarten plus een kaart die de persoon voorstelt die op zoek is naar advies " Etteilla " betekent vertegenwoordigt. De kaarten zijn 5,8 x 8,9 cm ongeveer even groot als de kleine Lenormand. Net als de originele kaarten uit de 18e Eeuw hebben ze geen afgeronde hoeken. In het midden van elke kaart is het speelkaarten spel uit de 18e eeuw afgedrukt. Aan de boven- en onderkant zijn de kaart titels voor rechtop en omgekeerd vallende kaarten vermeld, evenals een interpretatie trefwoord, waaronder een combinatie van referentiekader en in de vierde lijn, een indicatie van het belang van de kaart als het gaat om de kaart die direct naast de kaart van de vrager naar advies liggen. Zo kan een kaart tot acht verschillende betekenissen hebben. Aan de rechter- en linkerkant van de kaart zijn dan weer richtlijnen voor interpretatie van meerdere kaarten.

De Petit Etteilla wordt geleverd met een kleine begeleidend mini boekje. Het is geschreven in het Frans en Engels. De tekst is niet heel makkelijk te lezen. De linguïstische uitdrukking van de 18e Eeuw is een beetje ongewoon in deze tijd. Bovendien, besef dat Etteilla een briljante waarzegger was, maar geen literair genie. Helaas is Etteilla in zijn verklaringen niet altijd even nauwkeurig. Over de kaart betekenissen wordt niet gesproken, omdat deze immers gedrukt op de kaart staan. Je moet ook niet vergeten dat sommige termen deels beheerst zijn door de leef omstandigheden van die tijd en ook dienovereenkomstig moeten worden geïnterpreteerd.
De Petit Etteilla is met name interessant voor degenen die graag met Lenormand, Kipper -kaarten, zigeuner kaarten leggen. Naast Etteillas eigen systeem kunnen ook de huidige de huidige systemen voor het leggen van de Petit Etteilla kan worden gebruikt.

Language preference

Language preference