Betaald 800.000 euro

UNIEK DECK UIT DE RENAISSANCE    

In 2009 heeft het Italiaanse ministerie van cultuur meer dan 3 miljoen euro uitgegeven om de pinacoteca van  Brera, in Milaan, uit te breiden.
Bijna het duurste stuk was het 800.000 euro kostende enige complete deck uit de Renaissance tijd. Het is uit particulier bezit aangekocht.
Het deck is zowel in metaal ingegraveerd als een papieren versie.
Het is de Sola Busca tarot gemaakt door een meester uit Ferrara, misschien zelfs Cosmé Tura, de afbeeldingen zijn kenmerkend voor zijn stijl. Het is geschilderd in tempera d.i. een techniek van schilderen met waterverf vermengd met eiwit, gom en lijm; mat opdrogende verf, in verschillende kleuren met zilver en goud.
Het is een compleet deck afmeting 14 x 7 cm, 78 kaarten 14 voor elke kleur ( staven, zwaarden, munten en bekers),  de kleine arcana, en 22 kaarten voor de grote arcana en ALLE kaarten zijn voorzien van een afbeelding. De ridders, de koningin en de koning van elke serie dragen de namen van klassieke en bijbelse personage’s

SB valk
De kaarten de valk en  de dwaas van de Sola Busca tarot
 SB dwaas

De pinacoteca heeft sinds 1971  48 kaarten van Brambilla in haar bezit. Dit zijn kaarten van het Visconti Sforza deck die rond 1900 door Giovanni Brambilla zijn gekocht. De Visconti’s waren een van de eerste families die te tarot hebben verspreid ( toen nog trionfi genoemd), ook wordt dit wel de Brera tarot genoemd.
In dit deck zijn nog 2 grote arcana kaarten aanwezig  t.w. de keizer en het rad van fortuin Verder 46 kleine arcana kaarten n.l. de koning , koningin en ridder van staven, ridder en page van bekers en munten, 39 oogkaarten de 4 van munten ontbreekt hier, evenals alle verder niet genoemde kaarten. In de Visconti Sforza kaarten zien we verschillende leden en veel heraldische tekens van deze familie afgebeeld.

Adres: Pinacoteco Brera, Via Brera, 28, Milaan
Berera is een trendy wijk in Milaan vergelijkbaar met Montmarte vanwege de bohémien sfeer die er hangt dankzij kunstenaars.

 

Carla Jadôt

Dit artikel heeft in Tarotmagazine no 43 van juli 2011 gestaan.

 

[top]