Esoterisch woordenboek
letter V

 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


Vierkant Aardse begrenzing, materie, bestaan opbouwen, vaste vormen, orde en regelmaat.
   
Vis Geloof, vertrouwen, spiritualiteit.
   
Vlag Overwinning, succes, ambitie, geboren leider, houdt niet van kritiek.
   
Vleermuis In veel culturen de belichaming van de krachten van duisternis en chaos
   
Vlinder Positief symbool van verandering en onsterfelijkheid; en de uit ogenschijnlijke dood en ontbinding geboren schoonheid (de levenloos lijkende cocon).
   
Vogels Vreugde, vrolijkheid, onverwachte gebeurtenissen, beweeglijk, vlug van geest, actie, snelle reacties, vertrek, afwezigheid, boodschappen van ver en dichtbij.
Ook het symbool voor het verlangen van de mens zich van de aarde los te maken en tevens van de ziel om zich los te maken van het lichaam. De Ibis (zie tarotkaart XVII), de vogel met de gekromde snavel, werd gezien als een symbool van de zich bevrijdende ziel en was gewijd aan de god van de wijsheid, Thoth. Deze vogel stelt zijn aardse manifestatie voor.
   
Voorgevoel Waarschuwend gevoel, een vluchtige blik op wat komen gaat.
   
Vuur Warme gevoelens, reiniging van het kwaad, mannelijke levensenergie, symbool voor daadkracht en activiteit. Het vuur is het enige van de 4 elementen dat de mens zelf kan verwekken; hierdoor kan hij zich op een lijn stellen met de goden. Het is eveneens de pure levenskracht die zich manifesteert in ons bewustzijn. Het element vuur wordt bezield door salamanders.