Lenormand

 

Wie was mademoiselle Lenormand?

Lenormand
Mll Lenormand die Robespierre de kaart leest (reconstructie).


Marie Anne Adelaide Lenormand werd op 27 mei 1772 in Alençon (Frankrijk) geboren onder het astrologisch teken van de Tweelingen. Een Tweeling is iemand die over een (in het algemeen) goed en verstandig zakelijk inzicht bezit. Binnen vijf jaar stierven allebei haar ouders, zodat zij vroeg weeskind werd, dat afhankelijk was van stiefouders. Deze lieten de opvoeding over aan de kloosterschool van de benedictinessen. Toen al bleek zij over helderziende kwaliteiten te beschikken.

Op haar 21e vertrekt zij naar Parijs, waar zij als naaister gaat werken in een lingeriezaak. Daar ontmoette zij een zekere Madame Gilbert die als kaartlegster een grote reputatie had. Zij werd door deze vrouw ingewijd in de kunst van het kaartleggen. Maar zij leerde ook handlezen en andere technieken. Samen met Madame Gilbert begon zij rond 1797 een  'salon'  in de Rue de Tournin in Faubourg, St. Germain  voor, zoals men dit toen onder woorden bracht, de publieke 'naïviteit'. Met andere woorden, voor degenen die erin geloofden, legden de dames de kaart
Vanaf 1800 was haar ster rijzende.
Zij begon van onderaf de ladder van het succes te beklimmen. In het begin kwam het gewone volk bij haar om raad vragen, daarna de gegoede burger en via dienstmeisjes kwam zij uiteindelijk in contact met de adel.

Zij las de kaart voor Robespierre, Murat, LodewijkXVIII, Napoleon en Josephine de Beauharnais (de latere echtgenote van Napoleon). Zij heeft haar voorspeld dat zij eens een kroon zou gaan dragen. Volgens de geschiedenis heeft zij zich in haar voorspellingen nooit vergist.
Mll. Lenormand vergrootte haar faam nog door diverse boeken over haar leven en haar beroemde cliënten te schrijven.
Na de val van Napoleon op 25 februari 1821 reisde Madame Lenormand naar België. In die periode werd er in Aken (Dld) een congres gehouden met verschillende staatshoofden, hier werd zij onder andere ontvangen door de Russische keizer Alexander. Na een verblijf van enkele jaren keerde zij weer terug naar Parijs. Zij zette daar haar praktijk weer voort, tot zij op 72-jarige leeftijd op 25 juni 1843 overleed.

Madame Lenormand was een vrouw die in haar werk geloofde en tijdens haar leven niet alleen aanzien heeft verworven, maar ook geld.

Wanneer men de naam Lenormand numerologisch bekijkt, komt men tot de volgende uitspraak:
De som van de cijfers is zes. Astrologisch valt dit cijfer onder het symbool Venus (lucht). Dit houdt in dat men van schoonheid en liefde houdt en tevens dat men erg  goed is om kennis aan anderen over te dragen. Men is toegewijd, bezit innerlijke harmonie en scherpe intuïtie  en Madame Lenormand bezat tevens leidinggevende eigenschappen.

Zij was een vrouw die, naast een feilloos instinct ook zeer diplomatiek kon opstellen. Door haar grote wilskracht en doorzettingsvermogen verwierf zij materieel succes.
Zij hield van luxe en omringde zich daar ook mee. Een emotionele en overgevoelige vrouw, die dit echter voor de buitenwereld verborg.
Zij bezat, behalve haar zeer scherpe intuïtie, ook verbeeldingskracht, welsprekendheid, verbale vaardigheid evenals humor en een grote opmerkzaamheid.
Zij had grote behoefte aan het geven en ontvangen van liefde. Door haar sterke persoonlijkheid viel zij op en was in vele opzichten een vrouw met een sterk ontwikkelde individualiteit.
Zij was 'anders' dan de gemiddelde mens en bezat tevens een aangeboren talent om met een ieder - van welke rang of stand ook - om te gaan. Zo wist zij haar persoonlijkheid te onderstrepen door zeer excentrieke kleding. Op eigen kracht en door bescherming van keizerin Josephine heeft zij veel bekendheid gekregen.
Zij hield ervan in stijl uit te gaan en heeft waarschijnlijk door de wijze waarop zij leefde weinig aan haar eigen geestelijke ontwikkeling gedaan. Echter uit de levensbestemming van haar zielsgetal blijkt dat zij een zeer oude 'ziel' bezat (meermalen gereïncarneerd). In de vele levens heeft zij met haar talent enorm veel mensen leren kennen. Haar hoogste taak had moeten zijn vrede en saamhorigheid te bewerkstelligen, maar of dit geschied is vertellen de cijfers niet.
Met haar bijzondere talenten en gaven was zij bovendien een vrouw met een zeer bijzonder magnetisme, waarmee zij bewust of onbewust vele mensen (maar ook bezittingen en geld) naar zich toe trok. Zij heeft veel gedaan voor anderen die het maatschappelijk moeilijk hadden. Dit kwam dan ook tot uiting toen zij stierf. De laatste levensjaren heeft zij als een rustige burgervrouw doorgebracht. Zij werd niet vergeten door degenen die zij goed bejegend had. Zij verschenen in groten getale op haar begrafenis.

Madame Lenormand schreef onder de naam Sybille vele boeken, onder andere over dromen.
De echte Lenormand-kaarten zijn gestoeld op beelden uit de mythologie, de geschiedenis en de stand der sterren (astrologie).
Twee jaar na haar dood, in 1845, verscheen het Grote Lenormandspel ofwel Grand Jeu de Mademoiselle Lenormand met 54 kaarten bij Grimaud in Frankrijk. Het Kleine Lenormandspel werd voor het eerst gepubliceerd in 1850 en was ontworpen door Johann Kaspar Hechtel in Duitsland.


In de loop van de geschiedenis zijn de kaarten van Madame Lenormand verder langzaam veranderd. Tegenwoordig worden deze kaarten  en dit al minstens een halve eeuw, in de handel gebracht met aangepaste moderne symbolen.

Het bijzondere van een Lenormanddeck is dat, laten we eerlijk zijn, ze in wezen allemaal hetzelfde zijn, geen enorm uiteenlopende symboliek. In een Lenormanddeck is altijd wel een hart, een hond, een huis, een kruis en zo verder. We hebben niet het stadium bereikt- zoals in de tarot - waar kunstenaars de kaarten gaan hernoemen. Alle kaarten zijn er en ze zijn allemaal onmiskenbaar de symbolen die zij pretenderen te zijn.

Hier voorbeelden van diverse decks er zijn er natuurlijk veel meer en er komen er nog steeds nieuwe en hele mooie bij.

lenormand
lenormand

Deze 36 op hout geschilderde kaarten uit de Biedermeier tijd, rond 1820, hebben een afmeting van 42mm x 72mm en zitten oorspronkelijk in een bewerkte leren etui. Iedere kaart is een kunstwerk op zich. Men kan zien dat deze " kaarten" veel gebruikt zijn. Maar ondanks dat ze heel erg op de Lenormand kaarten lijken zijn ze uit het italiaanse spel biri bissi. Dit was een bordspel dat in een bak werd gespeeld. Het spel werd uitgelegd in een grand tableau Je gooit met een dobbelsteen net zoals ganzebord wie het eerst op het anker kwam had gewonnen. Dit gezelschapsspel was bij de wet verboden omdat het onder de noemer gokspel viel, zoals alle gezelschapsspellen uit die tijd. De oplossing was om de afbeeldingen uit het bord te knippen en zo had men " kaarten" en kon men de wet omzeilen.

 
Belgische Devaluy Lenormand kaarten uit 1870.
 
 
lenormand
lenormand
lenormand
 
 
Oudste bekende kaart
een na oudste
achterkant
 
 
Tussen 1873 en 1933 heeft Bernard Dorndorf fortune telling kaarten uitgegeven in de stijl van Mll Lenormand.
 
 

Lenormand
Lenormand uitgegeven door Bernard Dorndorf rond 1900

 
 
Lenormand
 
lenormand
 
         
  Lenormand Fortune Telling Cards uitgegeven door Carreras Ltd, en weggegeven in de pakjes van "Black Cat" Virginia Cigarettes, circa 1926.
Deze kaarten hebben een vierkant formaat en zijn gedrukt bij Bern Dorndorf. Er zijn 3 verschillende versies uitgegeven.
 
 
lenormand
DIt deck is oorspronkelijk in 1840 uitgegeven door Bernd A. Mertz, in 2004 is hier een herdruk van gemaakt.
 

lenormand

Deze kaarten zijn een variant op de lenormandkaarten die door ASS Speelkaartenfabriek Altenburg GmbH in de periode 1929 - 1931 zijn uitgegeven. Dit is ook te zien op de achterkant van kaart 28 waar op de achterkant een belastingstempel Nr. 90 Deutsches Reich staat. Ook de afbeelding van het huis is in een stijl die eind 1920 modern was.

lenormand

Belastingstempel

 

 

 

 

 

 

lenormand

In 1951 werd dit deck uitgegeven met versjes i.p.v. de speelkaarten afbeeldingen.

Achterkant

 
  lenormand

Dit is een mooie reproductie van een Franse stijl Lenormand kaarten uit de late 19de eeuw.

 

 

Realis Lenormand een reproduktie van een deck uit de 19e eeuw.

lenormand
 
lenormand
lenormand
Uitgegeven in 1986 door de Weense speelkaartenfabriek Ferd. Piatnik & Söhne
 
lenormand lenormand lenormand lenormand
lenormand lenormand lenormand lenormand


Dit zijn op dit moment de populairste Lenormand decks. Links wordt uitgegeven door Carta Mundi en rechts oorspronkelijk door Lo scarabeo maar in Nederland door uitgeverij Schors. De afbeeldingen en teksten verschillen net iets van elkaar.
lenormand
lenormand
 
lenormand
lenormand
lenormand
lenormand
lenormand
Magische Lenormand in 2010 uitgegeven. Gemaakt door Gabriele Büttner en Sandy Pfütsch.
 
lenormand
Zigeuner lenormand orakel deck door Bruno Bieri november 2009.
lenormand
 
Een nauwkeurige reproductie van het deck gedrukt in Parijs in 1890, uitgegeven door Lo Scarab eo in 2005.
lenormand
 
Nieuw, anders maar wel duidelijk herkenbaar als Lenormand kaarten ontworpen door Judith Bärtschi in 2007. Afmeting van de kaarten 75 mm x 110 mm.

 

 
De Lenormand-Kaarten Isabels droom van de kunstenares Isabel Krsnic. De Lenormand symbolen zijn bij een eerste aanblik al intuitief. De kleuren zijn fel. De Lenormand symbolen zijn, zelfs als er een moderne versie wordt gebruikt, op een subtiele manier tijdloos. Deze Lenormand kaarten hebben een afmeting van 59 mm x 91 mm. Uitgegeven in 2006.
lenormand
 
lenormand

De Mystieke lenormandkaarten hebben dezelfde motieven als de klassieke lenormandkaarten maar worden op een geheel eigen en unieke wijze weergegeven. De zwitser Urban Trösch heeft de afbeeldingen geschilderd in de moeilijke eitemperatechniek op kleine houten paneeltjes die met krijt waren voorbewerkt. Deze techniek werd reeds in de middeleeuwen door veel kunstenaats gebruikt.

Uitgegeven in 2005.

lenormand
 
lenormand

 

Een andere versie van dit beroemde deck, uitgegeven in 1920 en komt uit Zwitzerland. Dit spel is prachtig getekend. Het zal uw intuïtie helpen te ontwikkelen. De teksten op deze kaarten zijn geschreven in een duidelijke taal en het kan een grote hulp zijn bij het kaartlezen. Voor verzamelaars van de Lenormand kaarten zullen deze decks een goede aanvulling op hun collectie zijn . De "blauwe uil" is met speelkaarten afbeeldingen, de rode uil is met versjes, de "witte uil" is van Regula Elizabeth Fiechter en is ook met speelkaarten afbeeldingen.

lenormand
 
lenormand

Deze twee decks zijn gemaakt door Melissa Hill rechts is de Melissa lenormand uitgegeven in een oplage van 250 stuks in 2009.

Links is de Postmark lenormand ook van Melissa Hill. Dit deck bestaat uit 5 extra kaarten n.l. een extra kaart van de man, de vrouw, de gelukkige eenkhoorn, een blanco postkaart en de kat. Alle extra kaarten zijn te zien op deze afbeelding.

lenormand
lenormand
lenormand
 
lenormand
3 schip
lenormand
lenormand
lenormand
Een Russische Lenormand uit 2011 The Lilac Twilight door Berenika . Helaas in beperkte oplage uitgegeven en niet meer leverbaar.

lenormand
lenormand
lenormand
lenormand
Ook dit is een Russische Lenormand van Berenika uitgegeven in 2012 The Old Castle.
 
Afbeeldingen van de Lenormand kaarten in de romantische stijl van Art Nouveau (of Liberty) . De kaarten zijn gemaakt door Antonella Castelli in 2008 en uitgegeven door Lo Scarabeo.

De kaaarten zijn alleen genummerd.

lenormand
 
lenormand
Deze lenormand kaarten met astrologische symbolen zijn in 1998 gemaakt door Hildegard Leiding
 


Een fotografische interpretatie van de beroemde Waarzegkaarten van Mademoiselle Lenormand! Viona Ielegems raakte vanwege haar interesse in esoterie geïnspireerd om de wereldberoemde Lenormandkaarten op een niet alledaagse wijze vorm te geven. Als professioneel fotografe lag het voor de hand dat zij koos voor een fotografische interpretatie.

Gaandeweg ontstonden daardoor kaarten van een unieke compositie, die stuk voor stuk voor dit spel zijn gecreëerd, zonder dat daarbij de traditionele symboliek uit het oog werd verloren. Als kunstenares is Viona ielegems trouw gebleven aan de originele afbeeldingen en teksten, maar heeft zij haar eigen visie op deze waarzegkaarten overgebracht. Dit heeft geresulteerd in zeer elegante kaarten, met veel oog voor detail en afwerking.

Viona's Lenormandkaarten bieden de vertrouwde symboliek in een nieuwe, maar tijdloze versie. Deze bijzondere fotografische 'vertaling' is een perfecte aanvulling voor elke (orakel)kaartencollectie en is door het iets grotere formaat van de kaarten de ideale 'instapset' om de Lenormandkaarten te leren kennen. Viona ielegems is kunstfotografe en gespecialiseerd in sprookjesfotografie en historisch geïnspireerde kostuums en evenementen.

Uitgegeven in 2010.

lenormand
 
lenormand
lenormand
lenormand
lenormand
lenormand
Regenboog lenormand door Susanne Schöfer uitgegeven in 2012.
 
lenormand
Titania's tarot door Titania Hardie een simplistisch Lenormand deck in felle kleuren.
lenormand

 

[top]