Edelstenen

 
De mens en edelstenen bezitten energievelden. Alle materie bevat energie die vrij kan komen als stralingsenergie. Kristallen bezitten energievelden die steeds in beweging zijn. De energievelden bewegen zich soms ver buiten het centrum in alle richtingen, om daarna weer naar het centrum terug te keren. Het bewegingspatroon is voor elke kristalgroep verschillend. De energievelden komen overeen met de energievelden van onze organen. Met edelstenen-therapie tracht men invloed uit te oefenen op de energiehuishouding van het fysieke lichaam. Welke steen voor welke klacht is, is voor een gedeelte standaard en voor een gedeelte afhankelijk van o.a. het karakter van de persoon. Het vinden van de oorzaak van de kwaal helpt beter dan het bestrijden van de symptomen.
 
Agaat.
kleur: grijzig, beige, wit, zwart, bruin,wolkachtig en gestreept.
Kalmeert, troost, harmoniseert; grillige agaat doorbreekt rechtlijnigheid; regelmatig gelijnde agaat maakt rustig.Voor sombere mensen is het belangrijk om te weten dat zij geen agaat moeten kiezen met een open kern, zoals vaak bij agaatplakken en agaatgeodes het geval is.Voor rustzoekers is een rustig gelijnde agaat die zacht van kleur is de beste keuze.
Voor verstarde mensen is het goed om een veelkleurige en grillige agaat te kiezen.
Agaat kan bij verschillende chakra’s horen, afhankelijk van de kleur.
 
Amazoniet.
zacht groenblauw, soms met witte wolkjes.
Brengt rust in emoties en verzacht gevoelens van boosheid. Goed bij hoofdpijn die is ontstaan uit emotionele spanningen. Bevordert vitaliteit en geduld.
Amazoniet behoort bij het 4e chakra ; tussen hart en keelgebied: emotionele verwerking.
 
Amethist.
lichtlila tot donkerblauwviolet
Geeft kalmte en innerlijke rust, de beste steen tegen spanningshoofdpijn en maagpijn, bevordert de bloedsomloop, ontspant de nekspieren en de schouderbladen, sterkt de lever en de ogen, tegen slapeloosheid en piekeren, is een uitstekende meditatiesteen en stimuleert spirituele groei.
Amethist behoort bij het 7e chakra: kruin: geestkracht.
 
Aquamarijn.
groenblauw tot donkerblauw, doorzichtig.
Tegen voorhoofdsholteontsteking, tranende ogen en allerlei allergieën, goed voor de slijmvliezen, voor kaak, kiezen en mond, helpt bij problemen met de schildklier, bevordert het uiten van gevoelens. Heeft een goede uitwerking bij A.D.H.D wat ontstaat uit een kleurstofallergie.
Aquamarijn behoort bij het 5e chakra: de keel: uiten
 
Aventurijn.
lichtgroen, donkergroen met insluitsels van fuchsiet wat een glimmereffect geeft aan de steen. Komt ook voor in bruinrood en blauw.
Bevordert de groei zowel lichamelijk als geestelijk, geeft rust en zelfbeheersing, helpt bij huidaandoeningen, eczeem en jeuk, jeugdpuistjes. Brengt evenwicht in het eigen centrum en is goed voor onrustige kinderen.
Aventurijn in groene kleur behoort bij het 4e chakra: het hart.: plaatsen van levenservaringen.
 

Barnsteen.
goudgeel tot donkerbruin, helder of dicht.
helpt bij angst, fobie, depressie, zware vermoeidheid, burn-out, hysterie, astma, reuma, infecties. Geneest en beschermt de luchtwegen, goed voor de oren. Stilt pijn bij het doorbreken van tandjes bij baby’s. Bevordert zelfvertrouwen.
Barnsteen behoort bij het 3e chakra: de zonnevlecht: positieve uitstraling naar de buitenwereld.

 
Bergkristal.
glashelder tot doorzichtig wit met wolkjes of groeilijntjes
Geeft zelfvertrouwen, stelpt bloeding en diaree, helpt tegen rugpijn, menstruatiestoornis, depressie en overgangsklachten, werkt reinigend na ziekte, geeft nieuwe energie, helpt bij wagen-en zeeziekte, bevordert een evenwichtige balans, concentratie
en helder denken.
Voor onrustige mensen kan deze steen teveel energie geven waardoor de onrust versterkt kan worden. Het is dan noodzakelijk om eerst een steen te gaan dragen die rust en ontspanning geeft. Als het teveel aan spanning is afgevoerd kan het bergkristal gedragen worden.Bergkristal behoort niet bij een specifiek chakra maar geeft stroming aan alle chakra’s indien deze in balans zijn.
 
Blauwe Calciet.
lichtblauw doorzichtig tot dicht.
Stimuleert het uiten van gevoelens, maakt tactvol in het uiten, helpt tegen stotteren, geeft rust, heelt de stem bij heesheid.
Blauwe calsiet behoort bij het 5e chakra: de keel: uiten
 
Carneool.
vleeskleurig oranje tot oranjerood
Goed tegen krampen, bij koorts, infectie, suikerziekte, zenuwpijn, bloedvergiftiging, te lage bloeddruk, koppigheid, verdrijft nachtmerries en bevordert fijne dromen, geeft warmte en positiviteit.
Carneool behoort bij het 2e chakra-heiligbeen: delen in intimiteit.
 
Chalsedoon.
vuilwit, lichtblauw en grijslila, vaak met lijnen en vlekjes.
Beschermt tegen beroerten en vergiftigingen, helpt wonden sneller genezen(zowel lichamelijke als geestelijke), troost, maakt rustig na overspanning, helpt tegen winterhanden en voeten, versterkt de binding tussen moeder en kind.
Chalsedoon behoort bij het 5e chakra-de keel: uiten.
 
Champagne Calciet .
donkerbruin, lichtbruin met een tikje oranje of honinggeel.
Sterkt de realiteitszin op een rustige manier, helpt bij het jezelf durven zijn, geeft zelfvertrouwen. Maakt zonnig en positief, geeft gevoel weer een kans.
Champagne calsiet behoort bij het 2e of derde chakra (afhankelijk van de kleur)
.
 
Chrysocolla.
groenblauw, met soms wat zwarte of rode vlekjes.
Bevordert vriendelijkheid en tolerantie, goed tegen rugpijn als dit ontstaan is uit emotionele overspanning. Ontkrampt, helpt bij depressie, geeft vertrouwen, helpt ervaringen verwerken en uiten, brengt emoties in evenwicht.
Een goede steen om mensen emotioneel beter op elkaar af te stemmen, en te laten luisteren naar elkaar.
Chrysocolla behoort bij het 4+ chakra: tussen hart en keelgebied: emotionele verwerking.
 
Chrysopraas.
appelgroen met soms wat bruine vlekjes.
Normaliseert de bloeddruk, sterkt de ogen en het hart, maakt praktisch en evenwichtig, Bevordert inzicht in de eigen realiteit. Een hele goede steen om een bevalling te vergemakkelijken.
Chrysopraas behoort bij het 4e chakra: het hart: plaatsen van levenservaringen
 
Citrien.
helder lichtgeel met soms wat groeilijntjes en wolkjes
Maakt vrolijk en is goed tegen vermoeidheid, versterkt het zelfvertrouwen, werkt vitaliserend voor lichaam en geest, helpt bij geestelijke inspanningen, bevordert een positieve uitstraling.
Tegen somberheid en wilskrachtbevorderend.
Citrien behoort bij het derde chakra; de zonnevlecht: positieve uitstraling in de buitenwereld.
 
Fluoriet.
komt in verschillende kleuren voor. Lichtblauw tot via lichtviolet overgaand in diep purper. Ook oranje, gele, gouden en groene fluoriet komt voor en verschillende nuances van een kleur zijn soms in dezelfde steen aanwezig.
Bevordert creatief denken, verheft de geest. Paars: spiritualiteit. Blauw:geestelijke rust. Wit: zuiverheid. Goudgeel:wijsheid, uitstraling. Groen:harmonie, evenwicht. Roze: liefdevol denken.
Fluoriet behoort bij verschillende chakra’s. Dit is afhankelijk van de kleur.
 
Granaat.
rood, brunrood.
Geeft wilskracht en doorzettingsvermogen, helpt tegen besmetting, versterkt het ego. Niet geschikt voor kinderen, driftige of gejaagde mensen.
Een steen die alleen in aanmerking komt bij mensen die bewust om kunnen gaan met de sterke kracht van het rood. Rood kan ook leiden tot macht, strijd, en agressie bij verkeerd gebruik.
Granaat behoort bij het 1e chakra: de basis: aardkracht.
 
Groene Calciet.
zachtgroen, doorschijnend.
Helpt oude, vastzittende patronen los te laten, harmoniseert wisselende stemmingen, helpt beslissingen te nemen in gevoelszaken, stimuleert vernieuwing.
Een echte “loslaat”steen.
Groene calsiet behoort bij het 4e chakra,het hart: plaatsen (en loslaten) van levenservaringen.
 
Heliotroop.
donkergroen met rode stipjes of vlekken. Dicht.
Troost bij tegenslagen, goed tegen aambeien, tandvleesbloedingen, maag-en darmklachten, blaasontsteking en neusbloedingen, sterkt de blaas, bevordert onbaatzuchtigheid.
Heliotroop behoort bij het 4e chakra, en indien de rode vlekjes groot zijn ook bij het 1e chakra: plaatsen van levenservaringen. Maakt een verbinding met het 1e en het 4e chakra, ik wil in liefde met anderen omgaan zonder dwang
 
Hematiet.
antraciet, ijzerkleurig.
Helpt bij bloedarmoede, lichamelijke zwakte en vermoeidheid, geeft kracht en moed, bevordert een rustige slaap en stelpt bloedingen, werkt ontkrampend bij kuitkramp, helpt bij eetstoornissen en heeft een sterke aardkracht.
Hematiet behoort bij het eerste chakra: de basis: aardkracht.
 
Jade.
meestal groen.
Sterkt de nieren, de blaas en de ogen, is goed tegen reuma, maagklachten en ontstekingen, bevordert de spijsvertering, beschermt tijdens de zwangerschap. Steen van wijsheid en rechtvaardigheid.
Jade behoort bij het 4e chakra: het hart: plaatsen van levenservaringen.
 
Jaspis.
rood, bruin, geel, groen, roze, en zwart, soms meerkleurig.
Tegen zwangerschapsbraken, maag-,lever en nierkwalen, epilepsie en blaasontsteking. Beschermt tegen beroerten, sterkt de blaas. Helpt bij anorexia nervosa en boulimia. Goed bij prostaatklachten. Is een actieve aardende steen.
De rode jaspis behoort bij het 1e chakra, de basis: aardkracht.
 
Labradoriet.
grijzig met als iriserende kleuren: blauw, grijsachtig groen geel, paars, roodachtig.
Soms met meerdere kleuren in het grijs. De kleuren zijn goed te zien als er licht opvalt.
Geeft zelfvertrouwen en realiteitszin, heelt na ziekte de aura, beschermt tegen invloeden van buitenaf. Auraheler en auraafsluiter, brengt verborgen talenten aan het licht, de beste steen voor gevoelige mensen.Elke labradoriet is uniek. Waar op gelet moet worden is welke hoofdkleur het meeste in de steen aanwezig is en wat dat betekent.
Rood: maximale energie, doelbewustheid, aarden. 1e chakra: de basis.
Geel: lichtkracht, levenswarmte, concentratie, bescherming in de buitenwereld. 3e chakra: zonnevlecht.
Groen: groeikracht, ontwikkelingsdrang, neutralisatie, 4e chakra: hart.
Blauw: verdieping, rust.5e chakra: de keel
Donkerblauw: 6e chakra: derde oog
Violet: vergeestelijking, meditatie, 7e chakra: kruin.
Labradoriet is een hele belangrijke steen. Veel mensen hebben behoefte aan bescherming van hun aura omdat ze in een drukke en veeleisende omgeving vertoeven.
Vergeet daarbij de kinderen en de dieren niet.
 
Lapis lazuli.
azuurblauw met soms wat witte wolkjes.
Geeft zelfvertrouwen, is een vriendschapssteen, versterkt de liefde, helpt tegen depressie, epilepsie, te hoge bloeddruk, eczeem, nervositeit en nagelbijten, sterkt de intuïtie, goed voor het haar.
Lapis-lazuli behoort bij het 6e chakra,derde oog: de intuïtie.
 
Larimar.
lichtblauw met wat witte wolkjes.
Versterkt de botten, tegen botontkalking, verdrijft urinezuren, geeft inspiratie in het zoeken naar het eigen innerlijke doel. Bevordert eerlijkheid en zuiverheid. Geeft inzicht in oude waarheid en verbind deze met het heden.
Larimar behoort bij het 5e chakra: de keel: uiten
 

Maansteen
zilverwit met een blauwachtige weerschijn tot roodachtig beige, geelgroen of zwart, maar altijd met een parelmoerachtige glans.
Bevordert de zwangerschap, harmoniseert de hormoonhuishouding, helpt tegen maagzuur en menstruatiestoornissen, bevordert tevredenheid, verzacht het gevoelsleven, goed voor de maag. Maansteen behoort bij meerdere chakra’s, dit is afhankelijk van de kleur.

 
Magnesiet.
ivoorwit.
Bevordert een goede stofwisseling, stimuleert de vochtafdrijving, sterkt het zenuwgestel.
Magnesiet behoort niet bij een specifiek chakra.
 
Magnetiet.
zwartachtig metaalkleurig, lijkt op de hematiet maar dof
Helpt bij zenuwpijn, aangezichtspijn, gordelroos, hernia, ischias, tennisarm, spit, breuk, nekpijn, onderrugpijn, stijve knieën en uitstralingspijnen.
Moet altijd op de plaats van de pijn gedragen worden.
Magnetiet behoort bij het 1e chakra,de basis: aardkracht.
 
Malachiet.
felgroen, vaak met strepen of grillige lijnen.
Strak gelijnde malachiet is goed voor mensen die wat chaotisch zijn, en grillige malachiet is beter voor mensen die wat willen doorbreken omdat ze zelf vastgelopen zijn.
Helpt bij artritis, artrose, gewrichtsontstekingen en menstruatiestoornissen, werkt vochtafdrijvend, sterkt het hart, heeft een gunstige uitwerking op het gezichtsvermogen.
Malachiet behoort bij het 4e chakra, het hart: plaatsen van levenservaringen.
 
Mangano Calciet.
lichtroze dicht, soms wat gestreept.
Bevordert een gevoel van tevredenheid zachtheid en rust in het hart.Steunt in verwerkingsprocessen. Verbetert de stofwisseling, werkt gunstig bij het helen van wonden en verdrijft urinezuren.
Mangano calsiet behoort bij het 4e chakra, het hart: plaatsen van levenservaringen.
 
Mosagaat.
grijzig met groene mosachtige dendrieten. Soms met zwart en rood erbij.
Tegen oorsuizingen, bevordert de vitaliteit, doorbreekt starheid, helpt bij darmkramp.
De groene mosagaat behoort bij het 4e chakra,het hart: plaatsen van levenservaringen.
 
Nefriet.
grijsachtig groen, lijkt wat op jade.
Helpt bij nierziekten en bij nierstenen, sterkt de blaas, goed tegen bedplassen en incontinentie in het algemeen.
Nefriet behoort bij het 4e chakra, het hart: plaatsen van levenservaringen,
 
Obsidiaan.
zwart, zwartbruin, zwart met zilver en zwart met goud, zwart met ingesloten regenboogkleuren.
Confronteert met de waarheid van het eigen ego, zet krachten van de geest om in bewuste daadkracht. Beschermt tegen oneerlijkheid. Sterke meditatiesteen. Niet geschikt voor kinderen en onstabiele mensen. Een steen om zelf bewust te kiezen, niet om cadeau te geven. Obsidiaan behoort bij het eerste chakra, de basis: aardkracht.
Indien meerdere kleuren in de obsidiaan aanwezig zijn kunnen deze ook verwijzen naar andere bijpassende chakra’s.
 
Olivijn.
geelgroen, olijfgroen.
Sterkt het hart, geeft inspiratie en welsprekendheid, beschermt tegen negatieve invloeden. Mag nooit met een andere steen gedragen worden.Olivijn behoort bij het 4e chakra, het hart: plaatsen van levenservaringen
 
Onyx.
zwart.
Tegen ongevallen, doofheid en oorsuizing, bevordert de concentratie, maakt ernstig en sterkt de realiteitszin. Sterk aardende steen.
Onyx behoort bij het 1e chakra,de basis; ik voel me veilig op de aarde.
 
Oranje Calciet.
licht oranje.
Maakt zonnig en positief, geeft levensmoed en warmte. Helpt bij de genezing van lichaam, geest en gevoel, steunt bij eenzaamheid en verdriet, verdrijft depressieve gedachten. Helpt emotionele wonden genezen.
Oranje calsiet behoort bij het 2e chakra, heiligbeen: delen in intimiteit.
 
Pyriet.
goudachtig glanzend.
Sterkt het zenuwgestel, verhoogt het weerstandsvermogen, goed voor de luchtwegen, sterkt het verstand.
Pyriet behoort bij meerdere chakra’s en maakt daarmee een verbinding.
 
Robijn.
rood
Verdrijft melancholie, voorkomt miskramen, helpt tegen vermoeidheid, geeft kracht en moed, bevordert wilskracht, versterkt het ego. Niet geschikt voor driftige of gejaagde mensen.
Robijn behoort bij het 1e chakra,de basis; aardkracht.
 
Rode Calciet.
zachtrood.
Bevordert het vertrouwen in het eigen gevoel, helpt tegen angst en onzekerheid, sterkt de eigen basis, activeert de wilskracht. Versterkt eigenwaarde.
Rode calsiet behoort bij het 1e chakra,de basis: aardkracht.
 
Rhodochrosiet.
dieproze met witte strepen of grillige lijnen.
Kalmeert onrust en verwarring, helpt tegen futloosheid en bij impotentie, geeft een goede energie doorstroming. Let wel weer op de belijning.
Regelmatige strepen zijn beter om rust te vinden, en grillige lijnen zijn goed om te doorbreken en in beweging te brengen.
Rhodochrosiet behoort bij het 4e chakra, het hart: plaatsen van levenservaringen
 
Rhodoniet.
diep roze soms met wat zwart
Tegen futloosheid, kalmeert overdreven reflexen.
Rhodoniet behoort bij het 4e chakra en indien er veel zwart aanwezig is ook bij het 1e chakra.
Maakt dan a.h.w. een verbinding tussen de basis en het hart.
 
Rookkwarts.
lichtbruin tot donkerbruin helder.
Bevordert de concentratie, maakt standvastig in het nemen van beslissingen. Sterkt de realiteitszin. Helpt bij het stoppen met roken.
Rookkwarts behoort bij het 1e chakra,de basis: aardkracht.
 
Roze kwarts.
zacht roze, helder tot doorzichtig.
Bevordert liefde en kunst, maakt creatief, helpt bij heimwee, bevordert de geestelijke groei, verzacht het gevoelsleven, helpt tegen verbittering, versterkt eigenliefde en tevredenheid. Een uitstekende steen voor kinderen.
Rozenkwarts behoort bij het 4e chakra, het hart: plaatsen van levenservaringen.
 
Rutielkwarts.
helder met ingesloten naaldjes van titaan die goudkleurig tot rood kunnen zijn
Goed voor de luchtwegen en de longen, maakt deze schoon en ruim.Helpt bij een vastzittende hoest, tegen bronchitis. Bevordert daadkracht.
De combinatie van rookkwarts en rutielkwarts is goed om te stoppen met roken.
Rutielkwarts behoort bij alle chakra’s, laat ze samen stromen en ruimt obstakels op.
 
Saffier.
licht tot donkerblauw. Komt ook in andere kleuren voor.
Blauwe saffier versterkt de intuïtie, geeft gemoedsrust, goed voor de ogen, helpt tegen glaucoom, bevordert trouw en oprechtheid.Sterk bindende steen
Een fijne steen bij b.v. een huwelijk of andere verbintenis.
Saffier behoort bij het 5e chakra (lichtblauw), de keel: uiten, of 6e chakra(donkerblauw),derde oog: intuïtieve vermogens
 

 

Smaragd.
grasgroen.
Sterkt het geheugen, het verstand en het hart, helpt tegen epilepsie, nare dromen en slapeloosheid, goed voor het gezichtsvermogen.Bevordert de groei, zowel lichamelijk als geestelijk.
Smaragd behoort bij het 4e chakra, het hart: plaatsen van levenservaringen.

 
Sodaliet
donkerblauw tot grijsblauw met soms wat witte aders.
Kalmeert onrust, bevordert trouw, tegen te hoge bloeddruk, verdiept de intuïtie. Een goede steen voor gejaagde mensen.
Sodaliet behoort bij het 6e chakra - derde oog - intuïtie.
 

 

Sugiliet.
paarsrood met wat zwart.
Bevordert het weerstandsvermogen. Helpt dwangneurosen en waanvoorstellingen los te laten, te ontspannen en in rust opnieuw te beginnen.
Goede steen voor mensen die vluchten in verslavingspatronen. Versterkt zelfstandigheid. Sugiliet behoort bij het 1e chakra- de basis- met het 7e chakra- kruin.Maakt dat de aarde een veilige plaats is en dat de geest dat ook ontspannen kan volgen.
 
Toermalijn.
vele schakeringen. Kleurloos, roze tot rood, geelbruin tot donkerbruin, groen in alle nuances,blauw in alle nuances, groen met rozen, zwart.
Algemene werking: bevordert het zelfvertrouwen en de concentratie, helpt tegen duizeligheid, vallen en struikelen. Ontspant bij nervositeit, troost bij verdriet.
De groene toermalijn helpt bij de ziekte van Ménière. De zwarte neutraliseert restspanning van elektrische apparaten en beeldschermen.
Toermalijn behoort bij alle chakra’s. Kijk daarbij naar de kleur.
 
Toermalijnkwarts.
helder wit met insluitsels van zwarte toermalijnnaaldjes
Werkt hetzelfde als de toermalijn, maar doorbreekt bovendien vicieuze cirkels.Ontlaadt emotionele spanningen en vermindert hyperventilatie.
Toermalijnkwarts behoort net zoals het bergkristal bij het gehele chakra systeem met als extra de aardkracht van het 1e chakra. Door doorstroming van alle chakra’s kan spanning ontladen worden naar de aarde.
 
Topaas.
goudoranje, maar komt ook voor in andere kleuren
Werking van de Goudtopaas: versterkt en verscherpt het verstand, helpt tegen uitputting, hart- en vaatziekten, spataderen, stimuleert de bloedsomloop en de alvleesklier, sterkt de lever, is smaakopwekkend. Versterkt de levenskracht.
Topaas in de goud-oranje kleur behoort bij het 2e chakra, heiligbeen: delen in intimiteit.
 
Turkoois / turquoise.
Versterkt de goede smaak, geeft geluk, maakt tevreden, bevordert daadkracht, helpt tegen opvliegers, beschermt tegen negatieve invloeden, goede beschermer op reis en in de auto, helpt bij de verwerking van negatieve ervaringen, trekt het goede aan. Vriendschapssteen. Goede steen bij het begin van een nieuwe onderneming.
Turkoois behoort bij het 4e chakra, gebied tussen hart en keel: emotionele verwerking.
 
Tijgeroog.
goudachtig bruin gestreept.
Onkrampt, verwarmt, geeft zelfvertrouwen, bevordert verantwoordelijkheidsgevoel, helpt tegen astma en verkoudheid, beschermt tegen jaloezie en relativiteit van anderen.
Tijgeroog behoort bij het 3e chakra,de zonnevlecht: positieve uitstraling in de buitenwereld.
 
Valkoog.
Zwartachtig blauw gestreept.
Helpt tegen ademnood door verkeerde ademhaling, bevordert de wilskracht en het zelfvertrouwen, beschermt tegen negativiteit.
Valkoog behoort bij het 1e chakra,de basis: aardkracht. En maakt een verbinding met het 5e chakra,de keel: uiten.
 

Zonnesteen.
rood-oranjeachtig met kleine glimmende blaadjes ijzerglans.
Sterkt het hart, de rug, de ogen en de nieren, helpt tegen somberheid en zwaarmoedigheid. Geeft nieuwe levenskracht.
Zonnesteen behoort bij het 2e chakra,heiligbeen: delen in intimiteit.

 

[top]

 

Nog meer informatie op