Familie opstellingen

familie

WAT IS HET?

 

De onderlinge familieband staat boven alles. Al zou je 'm willen verbreken, het zal je niet lukken, want de familiegeschiedenis kun je niet wegvagen. Bijna iedere familie heeft wel een familiegeheim. Iemand die er wel bij hoort maar over wie nooit wordt gesproken, zoals opa die fout was in de oorlog of een kindje dat vlak na de geboorte is overleden.Toch maakt zo'n buitengesloten, geminacht of vergeten familielid deel uit van de familie en het energieveld wat daarbij hoort, want iedereen heeft evenveel recht erbij te horen.
Gevolg: de balans binnen het familiesysteem raakt verstoord.Wat dan kan gebeuren, is dat een ander familielid (soms zelfs generaties later) het evenwicht onbewust wil herstellen door zich het lot van deze persoon aan te trekken. Dit zou een verklaring zijn voor (vaak onbegrijpelijke) gevolgen als ziekten, depressies, agressie, ongelukken, dwangmatig of suïcidaal gedrag. Als bijvoorbeeld een moeder vroeg sterft, kan de oudste dochter ongemerkt een groot aantal taken overnemen met de bijbehorende verantwoordelijkheid. Dit kan leiden tot een depressie bij de dochter omdat zij een plek in het gezin heeft ingenomen die niet bij haar als kind past.

Bert Hellingervan huis uit priester totdat hij in de jaren zeventig psychoanalyse ging studeren, erkende de kracht van de onderlinge familieband. Hij raakte geïnteresseerd in Gestalt- en Hypnotherapie, en ontwikkelde van daaruit zijn Familieopstellingen. Een van de populairste therapieën van dit moment. Omdat anno 2004 maar weinig mensen echt in balans zijn met hun omgeving (zowel familie als maatschappij), zijn we de draad een beetje kwijtgeraakt en moeten we opnieuw op zoek naar een eigen plek. Wie zijn we, waar staan we en wat willen we nu eigenlijk? Zoals Hellinger zegt: "Alleen als je anderen in je hart kunt sluiten, ben je vrij van hen."

HOE WERKT HET?

 

De verstoorde verhoudingen kunnen hersteld worden door de verborgen energievelden van de familiebanden opnieuw in kaart te brengen. Dit gebeurt door middel van de familieconstellatie of -opstelling. In de groep van deelnemers kies je plaatsvervangers voor jezelf en je familieleden. Door de onderlinge verbondenheid en krachtvelden krijgen deze personen ook echt een voelbare relatie. Zij voelen en reageren hetzelfde als de echte familieleden, zowel de levende als de overledene. Door sommige familieleden te verschuiven of ontbrekende personen een plekte geven, kan het evenwicht binnen de familie hersteld worden. Dat geeft een gevoel van opluchting en bevrijding.

CONCLUSIE.

In eerste instantie klinken de Familieopstellingen wat zweverig; de oplossing van je zielenwens wordt aangedragen door je familieleden gespeeld door stand-ins. Een medium? Nee, het blijkt precies zo te werken als het bekende principe dat degene aan wie je net dacht je opbelt. In vaktermen heet dit 'morfogenetische energie'. De 'familieleden' voelen de onderlinge dynamiek en reageren daardoor op elkaar. Lastig te verklaren, maar het schijnt wel te werken. Het fijne aan de therapie is dat er geen waardeoordeel gegeven wordt en het er niet om gaat de verborgen emoties opnieuw te beleven, maar om je innerlijke balans te herstellen zodat je meer inzicht in je leven hebt.

 


[top]