Speelkaarten museum Duitsland

Schönbuchstraße 32 (Schönbuchschule)
70771 Leinfelden-Echterdingen

 

Openingstijden beperkt, kijk op de site wanneer er een tenstoonstelling is of neem kontakt op per email.

 

www.spielkartenmuseum.de
E-Mail: spielkartenmuseum@le-mail.de

 


Telefoon: 0049 (0)711 -7 56 01 20
Telefax: : 0049 (0)711 - 7 56 01 21

 

 

Het van oorsprong Duitse speelkaarten museum (DSM) in Leinfelden-Echterdingen, een afdeling van het Württembergischen Landesmuseums Stuttgart gaat tot in de 20-iger jaren naar Altenburg/Thüringen terug . Op initiatief van Julius Benndorf, Carl Schneider en Albrecht von der Gabelentz werd in 1923 het Speelkaartenmuseum in Altenburg begonnen.

 

Bij het uitbreken van de tweede wereldoorlog konden ca. 6.000 kaartspellen van verschillende tijdperken, landen, vakliteratuur, drukvormen, werktuigen als een komplete kaartenmakerswerkplaats bij elkaar verzameld worden.. Daarmee ontstond de belangrijkste speelkaarten- speciaal verzameling van de wereld In 1945 werd de komplete verzameling naar de toenmalige Sovjet Republiek getransporteerd. Deze is door onderhandelingen met de Russische regering als “ oorlogsbuit” van Duits kultuurgoed terug geven aan Duitsland.

 

De naar de toenmalig West-Duitsland overgebrachte deel van de fimra ASS bouwde eveneens zijn speelkaarten verzamling opnieuw op onder de naam ASS-Museum. In 1972 nam de firma ASS het Duitse speelkaartenmuseum van Bielefeld over. Tien jaar later ging op 18. August 1982 het tot dan toe in eigendom van de firma ASS het kultuurhistorisch belangrijke museum door aankoop van Landes Baden-Württemberg en de Stadt Leinfelden-Echterdingen over in andere handen..

De stad Leinfelden-Echterdingen werd nu meer hoofd van het Duitse Speelkaartenmuseum, een afdeling van het Württembergischen Landesmuseums Stuttgart.

De belangenvereniging - met ca. 100 leden – ondersteunt sinds 1983 de verzameling door giften, lidmaatschapsgeld en speelkaartenverkoop in het museum.

 

De verzamelingen worden regelmatig in speciale thema’s tentoongesteld zodat geinteresseerden uit de wetenschap, belangstellende en de media steeds toegang hebben tot het grootste speelkaartenmuseum van Europa.


Als lid van het Internationale Playing Card Society (IPCS) onderhoudt het museum hoede kontakten met anderen musea, instituten en prive verzamleingen in de hele wereld.

 

 

[top]