Voetreflex

voetreflex

(Voet)Reflexologie is een oude kunst, een wetenschap en een genezende therapie. Reflexologie is een holistische therapie genoemd. ‘Holos’ betekent ‘geheel’. De gedachte achter reflexologie is dat, ziek zijn het signaal is van een verstoorde harmonie tussen de eenheid van lichaam en geest. Reflexologie heeft invloed op het hele lichaam en de gehele geest.

Het doel van de reflexologie is om de harmonie tussen lichaam en geest weer te herstellen. Door massage, druk en warmtetoevoer van de therapeut kunnen de blokkades (en ook pijnklachten) die zich in het lichaam hebben gevormd worden opgeheven. Wanneer eventuele blokkades opgeheven zijn is het lichaam in staat zichzelf te genezen.

Bij de voetreflexologie wordt ervan uitgegaan dat in de voeten drukpunten aanwezig zijn, de reflexzones, die een afspiegeling vormen van het menselijk lichaam. Organen, beenderen en weefsels zijn op beide voeten terug te vinden.

De rechtervoet staat daarbij voor het lichamelijke aspect en zal bij behandeling dus eerder een lichamelijke reactie los maken. Bij de behandeling van de linkervoet kunnen opgehoopte spanningen loskomen.

Bij een eerste behandeling wordt een anamnese afgenomen en de voet wordt in kaart gebracht.
Hoeveel behandelingen er nodig zijn, wordt zeer individueel bepaald en hangt ook van de klacht af.
Chronische behandelingen hebben meer tijd nodig (10-12) behandelingen dan een acute klacht.

Tijdens de behandeling kunnen reacties ontstaan zoals zweten, boeren, winden, lachen, hoesten of huilen. Het zijn allemaal reacties van het lichaam om afvalstoffen kwijt te raken.

Veel zorgverzekerars vergoeden een (ge)deel(te) van de behandeling van een erkend reflexoloog. Dit ligt aan de voorwaarden hoe u verzekerd bent.

Wat is een erkend reflexoloog? Een erkend reflexoloog is aangesloten bij een beroepsvereniging die op haar beurt weer erkend word door de zorgverzekeraars..
Aansluiting bij een beroepsvereniging (VNRT, VNT of BER =Bond van Europese Reflexologen, deze laatst genoemde bond is ook lid van de ICR (Internatonal Council of Reflexologist).) kan pas plaatsvinden indien de reflexoloog een h.b.o. opleiding heeft gevolgd, die voldoet aan de eisen van de beroepsvereniging. In deze h.b.o. opleiding wordt er ook examen afgelegd in de vakken anatomie en pathologie.

Kortom, reflexologie is een natuurlijke en eenvoudige manier om uw lichaam te helpen zichzelf te genezen.

 

[top]